Ничия земя

 Граничната зона между България и южните й съседки, 10-километровата тясна ивица, която преди разделяше световете на социализма и капитализма, е екологичен рай – без замърсяване, със запазена растителност и животинска среда. Тук лозята се къпят в слънце и дават сочно и богато на плодов аромат грозде. В тази девствена територия зад "кльона" през 1998 год. се ражда първата реколта червено вино No Man’s Land, направено от лозя, израснали свободно в тази Ничия земя.

КОМЕТА

 Damianitza Kometa Merlot & Cabernet Sauvignon 2011Реколта: 2011
 Тип: червено сухо вино
 Регионално вино: Тракийска низина
 Сорт: 80% Мерло & 20% Каберне совиньон
 Гроздобер:
 Алкохол: 14,5 %
 Екстракт (г/л): 27
 Остатъчна захарност (г/л): 3,5
 Титруеми киселини (г/л): 6
 От лежаване: 10 м. във френски дъбови бъчви
 Разфасовки:
 бутилка: 75 cl
 кашон (вместимост): 6 бутилки
 тегло на кашон: 12 кг.

бутилка: 1,5 L
 кашон (вместимост): 4 бутилки
 тегло на кашон: 9 кг.

Гроздето е от лозя в югозападна България.
 Направено е внимателно, подборно бране, като преди гроздобера е извършено маркиране и внимателна селекция на гроздовете, а след това на зърната. Виното отлежава 10 месеца във френски бъчви, за да се получи развитие, без да доминира дъба. Почвите на мерлото са леки и отцедливи, добре запасени с желязо. Изразеният наклон позволява отлична експозиция на слънцето на всяка една лоза в него. Оптималното количество листна маса позволява на лозите да запазят характера на гроздето въпреки горещото и сухо лято. Лозята са около 40-50 годишни, корените им са дълбоко в почвата и те успяват да осигурят влага на гроздето, така че да издържи през сухите и горещи лета на югозападна България.
 Лимитирано количество от 6613 бутилки.