Граничната зона между България и южните й съседки, 10-километровата тясна ивица, която преди разделяше световете на социализма и капитализма, е екологичен рай – без замърсяване, със запазена растителност и животинска среда. Тук лозята се къпят в слънце и дават сочно и богато на плодов аромат грозде. В тази девствена територия зад "кльона" през 1998 год. се ражда първата реколта червено вино No Man’s Land, направено от лозя, израснали свободно в тази Ничия земя.
КОМЕТА
Реколта: 2011
Тип: червено сухо вино
Регионално вино: Тракийска низина
Сорт: 80% Мерло & 20% Каберне совиньон
Гроздобер:
Алкохол: 14,5 %
Екстракт (г/л): 27
Остатъчна захарност (г/л): 3,5
Титруеми киселини (г/л): 6
От лежаване: 10 м. във френски дъбови бъчви
Разфасовки:
бутилка: 75 cl
кашон (вместимост): 6 бутилки
тегло на кашон: 12 кг.
бутилка: 1,5 L
кашон (вместимост): 4 бутилки
тегло на кашон: 9 кг.
Гроздето е от лозя в югозападна България.
Направено е внимателно, подборно бране, като преди гроздобера е извършено маркиране и внимателна селекция на гроздовете, а след това на зърната. Виното отлежава 10 месеца във френски бъчви, за да се получи развитие, без да доминира дъба. Почвите на мерлото са леки и отцедливи, добре запасени с желязо. Изразеният наклон позволява отлична експозиция на слънцето на всяка една лоза в него. Оптималното количество листна маса позволява на лозите да запазят характера на гроздето въпреки горещото и сухо лято. Лозята са около 40-50 годишни, корените им са дълбоко в почвата и те успяват да осигурят влага на гроздето, така че да издържи през сухите и горещи лета на югозападна България.
Лимитирано количество от 6613 бутилки.