хората

sg198_242

Филип Харманджиев

Собственик

„Попаднах във винарския бизнес съвсем случайно. През 1998 г. един приятел банкер ме помоли да помогна в управлението на закъсала винарска компания в югозападна България. Този мой приятел занеше, че съм почитател на виното, че обикалям винарни, чета за виното, а и пийвам. Първият ми ден в „Дамяница“ беше меко казано шокиращ. Бетонни цистерни, огромен капацитет, посредствени вина… Това определено не беше моето вино.

Помолиха ме да остана да помогна за три месеца. Това бяха най-дългите три месеца в моя живот. Сега, десет години по-късно, не мога да си представя живота си без вина, лозя и грозде.
Купих винарната от затруднения й собственик и преобърнах бизнес модела. Големите количества евтино вино за износ бяха сменени от висококачествени вина, предназначени за вътрешния пазар. С гордост мога да заявя, че успяхме да изкачим стълбата от най-долното стъпало до това да сме сред първите пет най-важни играчи в България.
По настоящем имаме над 150 хектара стари и 55 хектара нови лозя. През годините сме имали консултанти от Нова Зеландия, Австрия, Италия и Франция, които бяха от изключителна полза. В същото време за нас е важно, че използваме най-добрите експертни мнения, за да намерим своя собствен стил. Работим с много, но не само, местни сортове, за да създадем неповторими вина, които се харесват на тези, които са склонни да експериментират.
Вярвам, че българското вино има голямо бъдеще.“

sg198_239

Иво Тодоров

Главен винар

Във винопроизводството е въвлечен „почти случайно“, малко след като завършва Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Поканен е от Филип Харманджиев, за да участва в негов проект, който по план трябвало да отнеме не повече от 5-6 месеца, но Иво все още е част от екипа на винарната.

„Работил съм по проекти за създаване на различни вина съвместно с изявени енолози от Германия, Франция, Италия, Австралия и Нова Зеландия. Честите ми участия на различни винарски форуми и изложения във водещите страни производители и потребители на вино ми помагат да бъда в крак с новите тенденции в бранша. Чувствам се удовлетворен от факта, че в периода в който съм част от екипа на Дамяница успяхме да създадем и наложим успешни марки, както и да участваме в утвърждаването на разнообразни стилове вина.

Философията ми при правенето на вино е подчинена на идеята в максимална степен да се познава гроздето и лозята, от които идва, с цел да се покажат във виното неговите оригинални достойнства. За мен най-интересен момент от създаването на виното е този, в който различните различните компоненти постепенно оформят „скелета“ на бъдещите блендове по начин, който е заложен още при резитбата на лозята.

Старая се да не забравям, че виното трябва преди всичко да доставя радост и удоволствие – както когато се прави, така и когато се пие.

Радвам се, че имах възможност да работя заедно с АгроБиоИнститут по сравняване и потвърждаване на произхода на създадени през 20-в в България сортове като Рубин, Ранна мелнишка лоза, Мелник 1300, Мелнишки Рубин и други. Имаме намерение да продължим да си сътрудничим за по-добро изследване и опознаване на генетиката и разновидностите на различите български сортове, които за съжаление все още не са достатъчно подробно изследвани.“

sg198_241

Борислав Недялков

Главен агроном

През 1998 Борислав е назначен за главен агроном на Дамяница.
Възложено му е да отговаря за реколтата – начин на производство, количества, качествен контрол – от десетина села около Петрич и родния му Сандански. Преди това, като студент в Аграрния университет в Пловдив, работи в земеделски ферми в България и Австрия. Боби се гордее с това, че като част от екипа на Дамяница, е сред първите, променили качествено отношението към виното в България:

„Бяхме първите, които въведоха малките касети при брането и транспорта на гроздето. В последствие тази идея се поде от доста други винарни.“

sg198_287

Петър Разсолков

Оперативен директор

През 1992 год. завършва ВХТИ специалност „Автоматизация на производството“. За Дамяница работи от март 2001 година. Последователно заема различни длъжности с нарастващи отговорности, изискващи все по-високи професионални умения и опит. От 2003 год. успешно ръководи производствения процес на винарната.