хората

sg198_242

Филип Харманджиев

Собственик

„Попаднах във винарския бизнес съвсем случайно. През 1998 г. един приятел банкер ме помоли да помогна в управлението на закъсала винарска компания в югозападна България. Този мой приятел занеше, че съм почитател на виното, че обикалям винарни, чета за виното, а и пийвам. Първият ми ден в „Дамяница“ беше меко казано шокиращ. Бетонни цистерни, огромен капацитет, посредствени вина… Това определено не беше моето вино.

Помолиха ме да остана да помогна за три месеца. Това бяха най-дългите три месеца в моя живот. Сега, десет години по-късно, не мога да си представя живота си без вина, лозя и грозде.
Купих винарната от затруднения й собственик и преобърнах бизнес модела. Големите количества евтино вино за износ бяха сменени от висококачествени вина, предназначени за вътрешния пазар. С гордост мога да заявя, че успяхме да изкачим стълбата от най-долното стъпало до това да сме сред първите пет най-важни играчи в България.
По настоящем имаме над 150 хектара стари и 55 хектара нови лозя. През годините сме имали консултанти от Нова Зеландия, Австрия, Италия и Франция, които бяха от изключителна полза. В същото време за нас е важно, че използваме най-добрите експертни мнения, за да намерим своя собствен стил. Работим с много, но не само, местни сортове, за да създадем неповторими вина, които се харесват на тези, които са склонни да експериментират.
Вярвам, че българското вино има голямо бъдеще.“

sg198_241

Борислав Недялков

Главен агроном

През 1998 Борислав е назначен за главен агроном на Дамяница.
Възложено му е да отговаря за реколтата – начин на производство, количества, качествен контрол – от десетина села около Петрич и родния му Сандански. Преди това, като студент в Аграрния университет в Пловдив, работи в земеделски ферми в България и Австрия. Боби се гордее с това, че като част от екипа на Дамяница, е сред първите, променили качествено отношението към виното в България:

„Бяхме първите, които въведоха малките касети при брането и транспорта на гроздето. В последствие тази идея се поде от доста други винарни.“

sg198_287

Петър Разсолков

Оперативен директор

През 1992 год. завършва ВХТИ специалност „Автоматизация на производството“. За Дамяница работи от март 2001 година. Последователно заема различни длъжности с нарастващи отговорности, изискващи все по-високи професионални умения и опит. От 2003 год. успешно ръководи производствения процес на винарната.