Доскоро това вино не съществуваше за света … Историята му е цяло предизвикателство. Две петтонни дъбови бъчви (едната с Мелник, а другата – с Мускат) били оставени забравени във винарната в едно тъмно надземно помещение с лоша вентилация, бетонна плоча за покрив и две външни тухлени стени. Години наред тук виното е било предпазено единствено от влагата … Преди да бъде (незнайно защо) забравено, това вино е било създадено с много голяма грижа. Добре узрялото грозде е брано ръчно в момент, когато захарното съдържание е било най-малко 24%. Ферментацията се е провеждала в големи дървени каци. Когато захарта на ферментиращата мъст се е понижила е добавен алкохол, който е спрял ферментацията, съхранил е гроздовата захар и е повишил алкохолното съдържание на виното. Година след година, докато е отлежавала и се е развивала в дъбови бъчви, скъпоценната течност се е съхранявала в избата през зимата и е преседявала на открито под мелнишкото слънце от ранния април до късния октомври. Когато бе открито случайно през 1998 г. повече от 1/3 от обема на всяка бъчва липсваше в резултат на изпарения, течове и винарско безгрижие. За щастие! Защото десетилетията забвение създават това уникално вълшебство – два български сорта грозде, български винари и по български изгубено и отново намерено … След откриването му през 1998 г. виното у бутилирано без по-нататъшни обработки и без да се филтрира.
Мелник 1964
Реколта: 1964
Тип: десертно вино
Регионално вино: Тракийска низина
Сорт: Мускат
Алкохол: 18 %
Разфасовки:
бутилка: 37,5 cl
кашон (вместимост): 12 бутилки
тегло на кашон: 10 кг.
Красив цвят на старо злато с кехлибарени оттенъци. Богат и атрактивен аромат на стафиди, сушени плодове, пчелен мед, ванилия, карамел и екзотични подправки. Сладък и много мек вкус, със запазена свежест, добре хармонирана със захарта. Много дълъг послевкус, доминиран от нюансите на сушени плодове. Едно изключително вино, достойно за престижна колекция.